Változnak-e a németországi szociális juttatások 2017-ben?

Amikor valaki külföldre költözik, gyakran felmerül a szociális juttatások igénylése. Habár Németország gazdaságilag stabil, tehát nagyon egyszerű munkát találnia annak, aki dolgozni szeretne, előfordulhat, hogy rajtunk kívül álló okok miatt munkanélküliek leszünk.

 Tesznek különbséget német és külföldi munkavállaló között Németországban?

 A hatályos uniós szabályozásnak megfelelően nem tesznek különbséget a Németországban munkát vállaló, uniós országból származó külföldiek és a német állampolgárok közt.

Azonban fontos kikötés, hogy minimum 12 hónap munkaviszonyt kell igazolni ahhoz, hogy valaki megigényelje a munkanélküli segélyt.

Ez Nyugat-Németországban maximum EUR 6200 havonta, Kelet-Németországban pedig EUR 5400. Igen, a közigazgatás szempontjából valóban különbséget tesznek az ország keleti és nyugati fele közt.

 Mit kell tenni a szociális juttatásokért Németországban?

 Mialatt valaki hivatalosan munkanélküli, bizonyítania kell, hogy aktívan keres munkát, azaz pl. beküldi az önéletrajzát sok helyre, állásinterjúkra megy stb. Tehát alapvetően nem szigorodott a rendszer ezen a téren.

 Gyerekkel hozzá lehet jutni szociális ellátáshoz?

 Ha valaki gyerekkel költözik ki, szintén jogosult támogatásra, egészen addig, amíg a gyerek betölti a 21. életévét. Erre csak akkor jogosult, ha a gyereknek nincs kereső állása. Ha a szülő (apa és anya is lehet) kevesebb, mint 30 órát dolgozik egy héten, akkor jogosult támogatásra, amíg a gyerek el nem éri a 14 hónapos kort. Ennek összege havi EUR 300.

 Elsődleges információs forrás: a helyi német munkaügyi központ

 Erről és az egyéb támogatásokról is a helyi munkaügyi központban lehet érdeklődni, és ha jogosult valamilyenre, akkor ott lehet azokat megigényelni is. Meglehetősen sok fajta van: munkahelyi balesetek, tartós betegség, egyedülálló szülő stb.

 Mindettől függetlenül, ha valakinek teljes idős munkája van, sikeres vállalkozása, akkor nem okoz problémát a megélhetés és egy normál életszínvonal fenntartása.

még több német cégalapítás hír »