Közösségi adószám németországi kereskedelemhez

Érdemes a közösségi adószámot kiváltania annak a vállalkozónak, akik kereskedni akar Németországban.

Mi az a közösségi adószám?

Röviden: a közösségi vagy EU adószám lehetővé teszi, hogy áfa-tartalom nélküli számlát kaphassunk a külföldi partnerektől, illetve adó nélkül számlázhassunk bármely EU tagországba.

Érdemes odafigyelni rá, mert bár a németországi vállalkozás alapításakor nyilatkozni kell az Európai Uniós közösségi adószám kéréséről, de az adóhatósággal és a partnerekkel való kapcsolattartásnak is kötelező feltétele.

Ha közösségen belüli termékértékesítést vagy termékbeszerzést tervez, akkor kötelező a közösségi adószám, mivel a „célország szerinti adózás elve” a beszerzőt és a szolgáltatást igénybe vevőt egyaránt kötelezi az általános forgalmi adó fizetésére – a saját országa szerint.

Milyen hamar lehet közösségi adószámhoz jutni?

Ha azért alapítana vállalkozást Németországban, mert kereskedelemmel akar foglalkozni, akkor gondoskodjon még idejekorán a közösségi adószám kiváltásáról, mert az állami szervek, vagyis a NAV gyakorta késlelteti az EU adószám kiosztását.

Ilyenkor mindenkiben felmerül a kérdés: mi lehet a késlekedés oka? Miért jó az Németországnak, vagy éppen a NAV-nak, ha a kereskedelmi cégek később tudják elkezdeni a tevékenységüket?

Németország a tisztességes vállalkozók pártján áll

Bár a Magyarországon edződött vállalkozóknak furán hangozhat, de tényleg igaz: a német állam a tisztességtelen, ügyeskedő cégtulajdonosokat akarja kiszűrni. A tisztességes adófizetők életét nem áll szándékában megnehezíteni.

Az utóbbi években, ahogy egyre több ország számára nyílik meg a közös munkaerőpiac, óhatatlanul is sokasodni kezdtek az adócsalási ügyek. Ezeknek igyekszik elejét venni a német adóhivatal.  A szűrés természetszerűleg lassítja a közösségi adószámok kiadását, és emiatt a tisztességes üzletemberek is jóval később tudják csak megkezdeni tevékenységüket.

Hogyan történik a közösségi adószám ellenőrzése?

Érdemes tisztában lennie a németországi vállalkozást indítóknak, hogy a német precizitás valóban létezik. Az EU adószám kérésének beérkezésétől kezdve a német hatóságok nekiállnak különféle internetes adatbázisokban, a cégalapító országának adóhivatalánál és az államközi hivataloknál leellenőrizni az illető vállalkozót.

A kapott eredményeket többféle szempont alapján súlyozzák (például a gazdasági jellegű bűncselekmények például hatalmas fekete pontot jelentenek, a „jó adós” státusz pedig egyértelműen piros pont).

Ha felmerülhet az adócsalás lehetőségének gyanúja, a német adóhatóság vissza fogja utasítani az adószám kérvényt. Ha viszont mindent rendben találnak, akkor biztosan megadják a közösségi adószámot.

Emiatt bátran számítson rá, hogy Németországban akár 4 hónapig is elhúzódhat az adószám kiosztása. Kiváltképpen, ha egy eurós társaságot akar alapítani, mert az adócsalók is általában ezt szokták választani.

Szeretne gyorsabban indulni?

Ha nincs ideje heteket várni a német vállalkozása bejegyzéséhez, akkor nálunk vásárolhat is egy működő, német céget nullás adóigazolással, ha éppen van olyan ügyfelünk, aki eladná cégét. Ezt azonban csak tényleg indokolt esetben javasoljuk, mivel a cég vételára értelemszerűen több, mintha saját magának alapítaná.

még több német cégalapítás hír »