A brexit hatása a magyarok német cégalapítására

Valószínűleg sokakban felmerült a kérdés, hogy ha vállalkozást szeretne indítani Németországban arra befolyással van-e a Brexit. Ez talán még fontosabb, amióta a héten a Lordok Háza jóváhagyta a Brit Alsóház tervezetét, ami a tárgyalások megkezdéséhez elengedhetetlen.

 A Brexit elsődleges hatása: EU-s költségvetési hiány

 Mi csak Németországgal kapcsolatban vagyunk szakértők, tehát erről tudunk nyilatkozni, ebben tudunk tanácsot adni, arról, hogy ez az Európai Unióra összességében milyen hatással lesz, nem.

Az viszont magabiztosan kijelenthető, hogy a Brexit jelentős hiányt fog okozni, ami miatt csökkenni fognak a fejlesztési források, ugyanis Nagy-Britannia meglehetősen nagy összeggel járult hozzá az európai közös büdzséhez.

Ezt mindenféleképpen figyelembe kell venni akkor, ha a vállalkozás beindítását esetleg EU-s pályázat segítségével szeretné finanszírozni, viszont a legtöbb esetben csak nagyobb, kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásoknál játszik szerepet.

A Brexit hatása a német gazdaságra: minimális

Egyébiránt nem valószínű, hogy különösebb negatív hatása lenne a folyamatnak. A német gazdaság erős és stabil, az Európai Unión belül még mindig az egyik legerősebb, mind belföldi mind külkereskedelmi viszonylatban.

Természetesen rengeteg tényezőt kell figyelembe venni, amikor vállalkozás indítására adjuk a fejünket. Számos gazdasági szakember biztató véleménnyel van a Brexit hosszú távú hatásáról, mármint az Európai Unión belül.

Annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság jelentős kereskedelmi partner, többek között Németország számára is, az uniós belső piac megmarad és előreláthatólag erősödni is fog.

Brüsszel szándéka: stabil, növekvő gazdaságú EU

Brüsszel olyan Európai Uniót akar, ahol a gazdaság stabil, az unión kívüli hatásoktól függetlenül. A világon jelenleg instabilitás uralkodik.

Ezt szeretnék ellensúlyozni azzal, hogy egyes szektorokban le akarják bontani az akadályokat az unión belül, egységesíteni az adóztatást is. A németországi vállalkozásokat egyáltalán nem zavarja a Brexit, hiszen nagymértékű kereskedelmet folytatnak például Lengyelországgal is.

Ráadásul sok brit vállalkozás, akiknek jelentősebb forgalmuk származik az uniós kereskedelemből, leányvállalatot nyit például Németországban, de sok, főként amerikai tulajdonú cég teljes egészében átköltözik.

A fentiek fényében tehát kijelenthető, hogy ha Németországot választja új vállalkozása székhelyéül, akkor nyugalommal nézhet a jövő elé.

még több német cégalapítás hír »